ICEHOTEL 365 har öppnat!

En 2 100 kvadratmeter stor anläggning fylld med is och snö från Torne älv, en permanent isupplevelse – ICEHOTEL 365 har nu slagit upp portarna.

På insidan av Icehotel 365 finns 20 sviter, isbar som serverar champagne och drinkar samt ett isgalleri – allt skapat i snö och is av utvalda konstnärer från när och fjärran. ICEHOTEL:s grundare Yngve Bergqvist fick idén till ett hotell av is och snö för 27 år sedan, och nu har han förvekligat drömmen om ett ishotell som är öppet året runt.

— Vi såg en efterfrågan att besöka Icehotel året runt och vi har länge funderat på hur vi kan göra det på ett sätt som är hållbart för miljön. När vi fick idén att driva Icehotel året runt med hjälp av solenergi bestämde vi oss för att göra slag i saken och göra isupplevelsen tillgänglig året om, berättar Yngve.

Väggar, golv och tak är täckta med is och snö och temperaturen är fem minusgrader, året om, i den nya byggnaden. Den kylmaskin som ser till att Icehotel 365 hålls kall under sommaren drivs av energi från en solcellsanläggning, och eftersom Jukkasjärvi ligger 200 km norr om Polcirkeln lyser solen motsvarande 100 dagar i sträck under sommarhalvåret. Att låta isen uttrycka förgänglig konst är själva hjärtat av Icehotel och i år kommer hotellet att erbjuda mer konst än någonsin förr i Icehotels historia.

–  Det är fascinerande att det är just solen, som förut har fått konsten att smälta, som gör den året runt öppna konstupplevelsen möjlig. Även konsten i den permanenta delen av Icehotel byts ut under året och smälter då tillbaka till Torne älv igen, säger Arne Bergh, kreativ ledare på Icehotel.

Icehotel 365 är öppen för dagsbesökare alla dagar i veckan kl 10-18 och du kan även följa med på guidad tur. Det klassiska ishotellet som byggs för det 27:e året i rad öppnar i mitten på december.

Läs mer om guidad tur och besök på ICEHOTEL.