Foto: Jessica Nildén

En trygg vistelse i Kirunafjällen

Nu är vårvintern i antågande och fjällanläggningarna har börjat slå upp portarna. Perioden från mitten på mars till maj förknippas med ”den arktiska beach säsongen” och det är en favoritsäsong för de flesta lokalbor. Dock är det lite att tänka på innan du beger dig ut:

Fjällstugor
STFs fjällstugor håller öppet som planerat under 2021 med vissa mindre justeringar i öppettider samt måste du förboka din stuga online. Här hittar du öppettiderna för din fjällstuga.

För att kunna välkomna dig och andra gäster till fjällstugorna på ett tryggt sätt under coronapandemin har STF gjort ett antal anpassningar. Dessa förändringar är en förutsättning för att kunna ha fjällstugorna öppna och här kan du läsa mer.

Håll dig uppdaterad om lavinfaran
På webbplatsen lavinprognoser.se publiceras dagliga bedömningar av lavinfaran i de svenska fjällen. För Norrbotten finns det bedömningar för Abisko/Riksgränsenfjällen och från och med 26 februari även för Kebnekaisefjällen. Syftet med prognoserna är att ge underlag för säkrare beslut till fjälls och undvika onödiga faror. Nya prognoser publiceras varje dag kl. 17.30 fram till mitten av maj.

Fjällsäkerhetsrådets webbplats får du tips som hjälper dig att förbereda inför ditt fjälläventyr på ett säkert sätt.