Kiruna Sleddog Tours

Kiruna Sleddog Tours

Kiruna Sleddog Tours

Kiruna Sleddog Tours

Kiruna Sleddog Tours

Djur och natur i fokus

– Vill du ha socker i kaffet, undrar Mats, innan han räcker över kåsan med kokkaffe som tillagats över den sprakande björkvedselden intill.

Vi befinner oss i en träkåta på Ranch Djurgården, i byn Kahruniemi, 3 kilometer nordväst om Kiruna. Här lever Mats Pettersson och hans fru Lotta nära naturen tillsammans med fem barn och 80 slädhundar. De driver sedan 1995 Kiruna Sleddog Tours, ett företag som erbjuder hundspannsturer av olika längder, snöskoterturer, norrskensturer och boende i mysiga Husky Lodge alldeles intill kenneln. Placeringen en bit utanför stadens belysning gör platsen idealisk för den som vill uppleva norrsken. Till familjen kommer besökare från hela världen och alla är välkomna – från studenter till barnfamiljer.

Det djupa engagemanget för djur och natur genomsyrar Mats och Lottas verksamhet:

– Vi brinner för våra hundar, de är vårt liv och jag brukar säga att bättre arbetskamrater kan man inte ha, säger Mats. Naturen står i centrum i allt vi gör och vi är väldigt noga med att både vår personal och våra gäster ska tänka på vad som är bäst för djuren och naturen i alla lägen.

Företaget bedriver även seriös tävlings- och träningsverksamhet. Mats har som enda svensk med egna svenska hundar kört världens längsta och tuffaste hundspannstävling Iditarod i Alaska. Både 2014 och 2015 genomförde Mats och hundarna det 1 860 kilometer långa loppet mellan Anchorage och Nome.

– Vi berättar gärna för våra gäster om tävlingsverksamheten och vad som krävs för att bli bland de bästa i världen inom slädhundssporten, avslutar Mats. Kaffet är nu urdrucket och det är dags att lämna den harmoniska platsen invid fjällbjörkskog och myr. En ny vintersäsong väntar i Kahruniemi.

Vill du veta mer? Titta in på Mats och Lottas webb Kiruna Sleddog Tours.