Liane Gruda

Det samiska står i fokus under Sámi Márkan Jukkasjärvi

Helgen den 19-21 augusti 2016 är det återigen dags för kulturfestivalen Sámi márkan Jukkasjärvi på Kyrkudden. För tredje året i rad kommer den anrika samlings- och marknadsplatsen i Jukkasjärvi fyllas av samiska aktörer och besökare.

– En levande mötesplats där det samiska står i fokus, är syftet med detta evenemang. Det är ett sätt som vi vill bidra med för att det samiska samhällslivets mångfald, kreativitet och utmaningar lyfts fram och synliggörs, säger Nils Torbjörn Nutti, ägare och vd på Nutti Sámi Siida som är arrangör för festivalen.

För det valdes öppna föreläsningar och samtal som kommer hållas i stora kåtan. Föreläsningarna handlar bl.a. om tvångsförflyttning, klimatförändringar och samiskt språk. På området kommer det även att finnas marknadsstånd med utställare inom samiska näringar såsom sameslöjd, samiskt konsthantverk, rennäring, köttförädling m.m.

På lördag kväll blir det marknadskonsert vid Torneälvens strand med artister som 2013 års vinnare av Sámi Grand Prix Melina Kuhmunen, jojkaren Lars-Ánte Kuhmunen, sångerskan Yana Mangi samt rapparen Kitok.

Sámi márkan Jukkasjärvi är öppen för alla med fri entré mellan kl. 10 och 18.

Läs mer om Sámi márkan och programmet på Nutti Sámi Siidas webbplats.