The jubilee necklace in birch and reindeer horn. Photo: Carl Wennberg shop.

Carl Wennberg 110 år!

1907 öppnade Franz Gustav Wennberg en livsmedelsaffär på Bergmästaregatan 2 i Kiruna. I dag, 110 år senare, driver familjen Wennberg fortfarande butiken i samma hus i centrala Kiruna. Sedan många decennier tillbaka är matvarorna ersatta av konsthantverk och samisk slöjd och butiken är idag ett lika populärt besöksmål för turister som lokalbor.

Genom familjens stora intresse för samiskt konsthantverk har Carl Wennberg blivit vida känd för sitt kvalitativa utbud från slöjdare boende i Kiruna och i byarna runtomkring. Företagets vision är att värna om samiskt hantverk och Kirunas historia och alltid med ett varmt kundbemötande i fokus.

Flera kvinnor har genom åren varit starka drivkrafter i butiken. Greta Wennberg, som själv var konstnär och målade sina alster med inspiration från den vackra naturen i Abisko, är en av de få kvinnor som fått en gata uppkallad efter sig i Kiruna. Maj Wennberg var en uppskattad textilkonstnär som skapat många vackra mössor och vantar. Ingeborg Wennberg har ägnat hela sitt liv åt hantverk och har med hjälp av sina stora språkkunskaper berättat om samiskt hantverk och Kirunas historia på ett personligt och varmt sätt till besökare i butiken.

I samband med 110-årsjubileumet vill Carl Wennberg lyfta fram sina fantastiska slöjdare och deras hantverk. Under 2017 ligger fokus på smycken och genom slöjdaren Bo-Göran Korvi har butiken tagit fram ett särskilt jubileumshalsband i björk och graverat renhorn i form av en ripa, med ett band av tvinnat renskinn. Ortsnamnet Kiruna kommer från det samiska ordet för fjällripa, giron, och för ett Kirunaföretag som i 110 år har välkomnat besökare passar det utmärkt att ripan får pryda ett så stolt jubileumssmycke. Du finner halsbandet här.

110 år sedan starten står Carl Wennberg inför den stora stadsomvandlingen som kommer att innebära att butiken så småningom flyttas till en ny plats i staden. Men än så länge hälsas alla besökare hjärtligt välkomna till den ursprungliga butiken på Bergmästaregatan 2.

www.wennberg.com