BAMM 2019 – en succé

Hela 472 peppade löpare samlandes under torsdagen i Riksgränsen för att ta del av Björkliden Arctic Mountain Marathon (BAMM). Dimman var ett faktum och regnet öste ner. Många oroliga blickar vandrade omkring i korridorerna och undrade hur tuff tävlingen skulle bli i år.

Väder prognosen såg dock bra ut för helgen och många var nog lättade när de vaknade upp till strålande sol, vindstilla och ca 15 grader på fredagsmorgon. Årets tanke med banan var att deltagarna skulle få se det ”bästa av det bästa”. Vi ville visa deltagarna de norska fjordarna samt våra underbara fjäll i Sverige. Dag ett började mot Norge.

Bergspriset upp till toppen av Riksgränsen fjället togs av Marcus Hellner och Andreas Svanebo på tiden 19 min och 26 sek. En otroligt snabb tid! Vädret var klart och fint och deltagarna fick fantastiskt fin utsikt ner mot Rombakksbotten och Hunddalen innan de slutligen landade i nattlägret vid Katterjaure sjön.

I nattlägret samlades många vid den lilla platå som fanns vid strandkanten och stämningen var på topp. På kvällen bjöd vi deltagarna på trubadur och mysig eld. Vi passade på att fira lite extra då tävlingen fyllde 25 år i år.

Under dag två var banorna något mer lättsprungna. Inte så mycket sten och fina långa platåer för 30 och 50 klasserna. BAMM 70 fick förmånen att springa på topparna kring Gorsa. Otrolig mäktig utsikt och bland det häftigaste området vi har i Sverige. Vi tog deltagarna ner för Gorsa glaciären där vi hade 3 personer som säkerställde att deltagarna inte ramlade ner i sprickor och kunde passera på säkert sätt. Säkerheten är fokus under BAMM!

Tävlingen kan summeras som succé med inga allvarliga skador, otroligt många leenden och en otrolig gemenskap bland deltagarna.

Prel. datum för 2020 är 14-16 augusti. Anmälan öppnar inom kort.

/Per Jonsson Öhlin, Tävlingsledare BAMM 2019