KIRUNA - in Swedish Lapland


Treriksröset

Ett mycket populärt resmål där du har möjlighet att befinna dig i tre länder på samma gång.

År 1897 byggdes ett röse av ryssar och norrmän för att markera de tre rikenas gräns, Norge, Ryssland (nuvarande Finland) och Sverige. Vandringsleden till Treriksröset startar från Kilpisjärvi som ligger ca 11 mil norr om Karesuando efter väg E8 på finska sidan. Den sammanlagda sträckan från Kiruna upp till Kilpisjärvi är ca 30 mil bilväg.

Sommartid finns det 2 sätt att ta sig från Kilpisjärvi till Treriksröset:

Du kan ta turistbåten, ”m/s Malla” från Kilpisjärvi till Koltaluokta, som är ett gammalt sameviste. Resan med båt tar ca 45 minuter. Därefter tar du den 3 km långa stigen till själva Treriksröset. Stigen är spångad på blöta ställen. Ta gärna med dig en matsäck för att fika vid röset. Båten stannar vid stranden och väntar ca 2 timmar.

Du kan även kombinera resan med båt och vandring. Då rekommenderar vi att ni åker med båten mot Treriksröset och vandrar tillbaka. På så sätt kan du njuta av naturen och behöver inte passa båttider. Om Du vill vandra hela vägen till Treriksröset finns det en vandringsled från byns norra ände. Sträckan är ca 11 km, bitvis stenig terräng, så ta god tid på dig...

45 minuter från Kiruna, ligger Vittangi Älgpark, där du kan möta skogens konung i sitt rätta element. Ett möte som vi varmt rekommenderar. Blir du sugen på lunch längs vägen finns det bra restauranger på Sopperogården i Övre Soppero samt på Kristallen Stensliperi i Lannavaara där du också kan vaska guld och besöka mineralmuséet med Sveriges först funna diamant.

OBS! Att sig till Kilpisjärvi är enklast med bil. Resa med buss är möjligt men kräver vanligtvis en övernattning i Karesuando.

www.ltnbd.se
www.eskelisen-lapinlinjat.com
www.karesuando.se
www.kristallen.com
www.sopperogarden.com
www.moosefarm.se

Foto: Anders GustafssonInga kommentarer
© 2009-2010 Kiruna Lappland Ekonomisk Förening. Webbplatspolicy

Powered by TellUs

Tillväxtverket


Stäng

Inte medlem?


När du blir medlem kan du
  • * Kommentera
  • * Gilla produkter
  • * Spara favoriter
  • * Mer bra saker

Registrera ›