Katja Bechtloff
Liane Gruda
Katja Bechtloff
Katja Bechtloff

Sámi Siida – Márkanbáiki (vinter)

Sámi Siida är ett återuppbyggt sameviste på den gamla samiska marknadsplatsen som är ursprung till byn Jukkasjärvi. Här betar renar och det finns utställningar och information om samisk kultur och levnadssätt. Sápmi slow food lunch serveras vid den öppna elden i en jättekåta och genuin samisk slöjd finns till försäljning.

Sameviste med renar
Ett sameviste är en temporär bo- och arbetsplats där en eller flera renskötande samefamiljer brukar tillbringa olika delar av året. I Sámi Siida, som är ett återuppbyggt sameviste, får du ta del av vår historia och våra traditioner som ett nomadfolk och du får lära dig hur vi lever idag. Sámi Siida är en upplevelse för gammal som ung, där du får möta en spännande kultur och lära dig mer om en av världens urbefolkningar, dvs. samerna. Här får du även träffa våra stolta följeslagare, renarna. I rengärdet har vi mellan 3 till 10 tama renar, härkar. Dessa härkar är tränade på ett traditionellt sätt för att dra slädar. Och om ni vill komma dem riktigt nära finns det påsar med renlav att köpa i vår butik. Prova även på att kasta lasso på renhorn i vistet.

Samisk mat på Café Sápmi
Inne i vår jättekåta kan du slå dig ner, njuta av den öppna elden och smaka en traditionell samisk lunch tillagad över elden. Renkött är en viktig del av den samiska matkulturen och det handlar om att på bästa sätt ta tillvara på smaken; kvalité och god omsorg om djur och natur. Vi påstår att vi serverar världens bästa suovas; alltså lättsaltat, kallrökt renkött skuren i tunna skivor! Att sedan efter maten få njuta av en kopp kokkaffe serverad ur den sotiga pannan blir som pricken över i:et. Lunch serveras mellan kl. 11 och 15. Atmosfären är speciell och gör vistelsen hos oss till en riktig fin upplevelse.

Samisk hantverksbutik
I träkåtan finns en hantverks- och butiksdel där vi visar våra traditionella slöjdhantverk, i bland annat renhorn och renskinn. Det finns ett utbud av både traditionellt och modernt samiskt hantverk, konst samt souvenirer till försäljning.

ÖPPET DAGLIGEN: 10:00 – 17:00. 1 nov 2016 t.o.m. 17 april 2017. 24 dec öppet till kl. 13.

ENTRÉAVGIFT: 150 kr per person, 120 kr per student (giltig student ID), 75 kr per barn (3-15 år), gratis för barn under 3 år. Entrébiljetter köps i hantverksbutiken (ingen entréavgift till butik och café).

GUIDADE TURER: 10:00 & 16:00 med renmatning och bildspel om renskötselåret. Turlängd: ca 45 min. 100 kr per vuxen, 50 kr per barn (3-15 år), gratis för barn under 3 år. Våra guidade turer är endast tillgängliga vid ett köp av entrébiljett.

RÅD: Glöm inte att ha på dig varma vinterkläder och skor så du kan njuta av ditt besök utomhus och inne i kåtan.

LÄGE: Marknadsvägen 2 i 981 91 Jukkasjärvi. Bredvid Jukkasjärvi kyrka och 900 m från Icehotel. 17 km öster om Kiruna stad. Lokalbuss #501.