Nutti Sámi Siida
Nutti Sámi Siida
Nutti Sámi Siida - Katja Bechtloff
Nutti Sámi Siida AB - Katja Bechtloff
Nutti Sámi Siida - Katja Bechtloff
Nutti Sámi Siida - Katja Bechtloff

Sámi Siida – Márkanbáiki (sommartid)

Sámi Siida är ett återuppbyggt sameviste på den gamla samiska marknadsplatsen som är ursprung till byn Jukkasjärvi. Här betar renar och det finns utställningar och information om samisk kultur och levnadssätt. Sápmi slow food lunch serveras vid den öppna elden i en jättekåta och genuin samisk slöjd finns till försäljning.

Sameviste med renar

Ett sameviste är en temporär bo- och arbetsplats där en eller flera renskötande samefamiljer brukar tillbringa olika delar av året. I Sámi Siida får du ta del av vår historia och traditioner som ett nomadfolk samt lära dig hur vi lever idag. Sámi Siida är en upplevelse för gammal som ung där du får möta en spännande kultur och lära dig mer om en av världens urbefolkningar, dvs. samerna. Här får du även träffa våra stolta följeslagare, renarna, och komma dem riktigt nära. Vi berättar om renarna och hur de lever, vad de äter och pratar om myter och legender som finns omkring dem. Du får även lära dig hur renskötseln går till och får chansen att testa kasta lasso mot renhorn.

Samisk mat på Café Sápmi

Inne i vår jättekåta kan du slå dig ner, njuta av den öppna elden och smaka en traditionell samisk lunch tillagad över elden. Renkött och fisk är viktiga delar av den samiska matkulturen och det handlar om att på bästa sätt ta tillvara på smaken; kvalité och god omsorg om djur och natur. Vi påstår att vi serverar världens bästa suovas; alltså lättsaltat, kallrökt renkött skuren i tunna skivor! Att sedan efter maten få njuta av en kopp kokkaffe serverad ur den sotiga pannan blir som pricken över i:et. Vi serverar lunch mellan kl. 11 och 15. Atmosfären är speciell och gör vistelsen hos oss till en riktig fin upplevelse.

Samisk hantverksbutik

I träkåtan finns en hantverks- och butiksdel där vi visar våra traditionella slöjdhantverk, i bland annat renhorn och renskinn. Det finns ett utbud av både traditionellt och modernt samiskt hantverk, konst samt souvenirer till försäljning.

ÖPPET DAGLIGEN: 10:00 – 17:00, fr.o.m. 5 juni t.o.m. 27 augusti 2017.

ENTRÉAVGIFT: 150 kr per vuxen, 120 kr per student (giltig student ID),

75 kr per barn (3-15 år), gratis inträde för barn under 3 år.

Entrébiljetter köps i hantverksbutiken (ingen entréavgift till butik och café).

TURPRIS: 50 kr per vuxen, 25 kr per barn (3-15 år), gratis för barn under 3 år.

Våra guidade turer är endast tillgängliga vid ett köp av entrébiljett.

LÄGE: Marknadsvägen 2 i 981 91 Jukkasjärvi. Bredvid Jukkasjärvi kyrka och 900 m från Icehotel. 17 km öster om Kiruna stad. Lokalbuss #501.