Makino

Norrsken – ett färgsprakande naturfenomen!

Detta mytomspunna, nästan magiska ljus är en fantastisk upplevelse! Grönt, blått, lila och rött exploderar i en ljuskavalkad av färger och sveper likt slöjor över himlavalvet. Men vad är det egentligen vi ser? Laddade partiklar, plasma, slungas från solen ut i rymden. Detta kallas för solvind. Solvinden krockar med atomer i jordens atmosfär. Den mesta solvinden träffar atmosfären just vid polerna då den följer jordens magnetfält. Då frigörs energi i form av ljus, polarsken.

Det är just Kirunas närhet till den norra polen som gör att vårt område har de bästa förutsättningarna för norrsken. Detta i sin tur innebär att vi faktiskt har norrsken året runt, dygnet runt oavsett temperatur och väderlek. Det kan dock hända att det inte är synligt från just den plats du befinner dig på, att det är för ljust, som t ex mitt under dagen eller under sommaren (då vi har midnattssol) eller för att det är mulet och mycket moln i vägen. För att uppleva detta ljusfenomen, och komma ifrån stadens ljus, finns möjlighet att följa med på turer med t.ex hundspann, skoter eller häst som tar dig på en annorlunda tur ut i vildmarken.

Några kvällar i veckan kan du ta linbanan upp till Aurora Sky Station för att lära dig mer om norrsken och njuta av den vidunderliga utsikten. Inget norrsken är det andra likt och vi lovar att det kommer att bli ett minne för livet.