Kungsleden Nikkaluokta-Saltoluokta

Kungsleden är vår mest kända skid-och vandringsled. Ledens klassiska sträckning, 45 mil mellan Abisko i Norr och Hemavan i söder bjuder på en mängd olika naturtyper, terräng och stämningar.

Sträckan Kebnekaise-Saltoluokta är lämplig som en kortare veckotur med 5 vandringsdagar. Sträckan har den mest varierande naturen och går från fjällbjörkskog till högalpina kalfjäll. Här finns ett väl utbyggt system av leder och stugor som passar både nybörjare och mer avancerade fjällfarare.

Turförslagen nedan gäller såväl vinter- som sommarturer. Där inget annat anges följer de markerad sommar- och vinterled. Ibland har de olika sträckning i terrängen. Jämför därför med kartan. Kartangivelserna hänvisar till Fjällkartan. Avstånden är uppmätta på kartan och är ungefärliga. En etapp motsvarar vanligen en normal dagsetapp. Runt stugplatserna finns utflyktsmål som är värda ett besök och att stanna en extra dag för. Avstånds- och tidsangivelser avser här hela utflykten fram och åter. Läs i stugförteckningen och be stugvärden om tips.

71 km BD8, Kungsleden
Kebnekaise-Singi-Vakkotavare. Start från (Nikkaluokta) Kebnekaise Fjällstation (logi, bastu, matservering, uthyrning, butik, telefon).

Nikkaluokta-Kebnekaise 19 km
Led genom fjällbjörkskogen. Sommartid kan vandringen kortas 5 km genom båttransport på Ladjojaure. I Nikkaluokta finns logi (ej STF), restaurang, telefon och buss till Kiruna.

Kebnekaise-Singi 14 km
Västerut genom Ladtjovagge till Singi (STF-stuga, logi, hjälptelefon).

Singi-Kaitumjaure 13 km
Söderut efter Kungsleden mellan Stuor Avrrik och Stuor Jierta. Leden följer Tjätjajåkka till Kaitumjaure (STF-stuga, logi, proviantförsäljning, hjälptelefon).

Kaitumjaure-Teusajaure 9 km
Kort dagstur i sydvästlig riktning över vattendelaren mellan Kaitumjaure och Teusajaure till Teusajaure (STF-stuga, logi, hjälptelefon). Ta tillfället i akt till korta turer i de vackra och örtrika omgivningarna.

Teusajaure-Vakkotavare- (Saltoluokta) 16 km
Sommartid rodd 1 km över Teusajaure. Vidare i sydlig riktning över en högfjällsplatå mellan fjällmassiven Nieras och Kappertjåkko till Vakkotavare (STF-stuga, logi, buss till Ritsem, Kebnats/Saltoluokta och Gällivare). Buss till Kebnats och båt till Saltoluokta Fjällstation (logi, bastu, matservering, uthyrning, butik, telefon).