Katja Bechtloff
Katja Bechtloff
Katja Bechtloff

Höstbesök i Jukkasjärvi

Vi börjar i centrala Kiruna och beger oss med minibuss ca 20 km österut till byn Jukkasjärvi. Först passerar vi det världsberömda Icehotel, byggt med block av kristallklar is från Torneälven, innan vi stannar till vid vägens ände där den äldsta bevarade träkyrkan i den svenska delen av Sápmi står. Kyrkan är känd för sin färgglada altartavla skuren i trä; om den är öppen går vi in och berättar mer om dess ursprung som är intimt förknippat med byns historia. Jukkasjärvi grundades nämligen på en gammal samisk marknads- och samlingsplats vid Torneälvens strand.

Sedan beger vi oss till rengärdet för ett nära möte med våra stolta följeslagare, renarna. Vi går in i rengärdet för att mata dem och berättar en hel del intressanta fakta om renar och renskötsel. Du lär dig även om samerna, ursprungsbefolkningen i Fennoskandia, och deras livsstil från nomadtid fram till idag.

Förmodligen har du hört att det bästa man kan göra i Sápmi kulinariskt sett är att smaka på renkött och smutta på kokkaffe serverat ur en sotig panna. Om du inte har gjort det ännu, är det dags för dig att smaka. Den samiska nationalrätten suovas (lättsaltat och kallrökt renkött) steks i en panna över den öppna elden och serveras tillsammans med lite lingonsylt på samisk glödkaka. Vi insuper atmosfären sittandes vid eldstaden i en traditionell samisk tältkåta och delar historier med en utmärkt berättare.

Det mångfacetterade besöket i Jukkasjärvi avslutas med ett farväl till renarna och transfer tillbaka till Kiruna.

Pris: 1 110 kr per vuxen. 770 kr per barn (3-12 år).
Dagar: Tis, tor, fre & lör. 22 augusti – 31 oktober 2016.
Start: 08:30 turistbyrån eller hotell i Kiruna.
Slut: 12:00 på Kiruna Airport, hotell eller turistbyrå.
Måltid: Stekt rökt renkött med glödkaka, lingonsylt, och kaffe/te ingår.
Utrustning: Lån av termooverall, stövlar, mössa och vantar ingår.
Grupp: Grupparrangemang mot förfrågan.

Boka online här