Få en unik bastuupplevelse – besök Solar Egg i Kiruna

I vår kommer boende och besökare i Kiruna att kunna uppleva värmen i en unik äggformad bastu. Den 21 april invigs Solar Egg (Solägget) som en ny besöksattraktion i Kiruna. Det är ett unikt konstverk av den prisbelönta konstnärsduon Bigert & Bergström, inspirerat av det arktiska klimatet där ljus- och värmeförhållanden varierar mellan totalt mörker och sol dygnet runt. Men ägget är också en symbol för pånyttfödelse och nya möjligheter.

Det är Riksbyggen som överraskar Kiruna med att förse staden med detta konstverk för att fira startskottet för stadsflytten, där Riksbyggen är först ut med att bygga nya bostadsrätter.

Bastun kommer att vara tillgänglig för allmänheten och kan bokas på webbplatsen:
www.riksbyggen.se/solaregg

Under 2017 kommer Solar Egg att flyttas runt mellan fantastiska arktiska miljöer i Kiruna med omnejd. För att skapa en härlig bastuupplevelse med omklädningsmöjligheter, handdukar och service samarbetar Riksbyggen med Camp Ripan.

I slutet av året planeras även ett stopp utanför Sverige, då Solar Egg med sin unika bastuupplevelse landar i trädgården vid Sveriges enda kulturhus utomlands, Svenska institutet i Paris.

Solar Egg, som är 5×4 meter stort, har ett skal av guldpläterat rostfritt stål som speglar staden och den omgivande naturen. Skalet som är självbärande består av 69 bitar och kan demonteras och flyttas runt mellan unik fjällnatur och Malmfältens nya stadsmiljöer. Inuti värms ägget av ett vedeldat bastuaggregat med formen av ett hjärta.

– Bastu är ett fascinerande rum. När vi fick frågan av Riksbyggen att tolka Kiruna föll det sig naturligt att arbeta med det som förenar och bjuder in till samtal. Bastun är en fredad mötesplats där man kan avhandla både det lilla och det stora, säger konstnärerna Mats Bigert och Lars Bergström.

Om Bigert & Bergström
Bigert & Bergström har länge undersökt människans förhållande till klimat, natur, energi och teknik. De blev tidigt uppmärksammade för sina klimatkammare på världsutställningen i Lissabon 1998. Sedan dess har de gjort internationell karriär med allt från skulptur till film och installation. 2015 täckte de toppen på Sveriges högsta berg, Kebnekaise, med ett värmeskyddande täcke i ett spektakulärt försök att testa om glaciärens avsmältning kan stoppas med så kallad ”geo-engineering”. I verket Solar Egg flyttar konstnärerna fokus till den praktiska användningen.